Algemene klachten

Artrose

Artrose, ook wel slijtage of degeneratie genoemd, heeft te maken met veranderingen in het kraakbeen van gewrichten. Meestal is de oorzaak slijtage die van nature ontstaat bij het ouder worden. Maar ook overbelasting of herhaalde blessures door bijvoorbeeld sporten of door bepaald werk kunnen een rol spelen.

Degeneratie is een sluipend proces, dat vaak met startstijfheid, bewegingsbeperkingen en krakende geluiden ("of er zand in het gewricht zit") begint. Gewrichtsontstekingen en pijn beginnen pas laat in het onomkeerbare proces van slijtage. Door de functie van de gewrichten te verbeteren kan het proces van degeneratie geremd en pijn verminderd worden. Vandaar dat de chiropractor zal proberen de wervelkolom optimaal te laten bewegen. Dus als u te horen krijgt "u moet met artrose leren leven" of "er is niets meer aan te doen", dan kan de chiropractor u vaak nog helpen met het verlichten van uw symptomen en pijn. Als u zo af en toe pijnlijke stijve gewrichten hebt, kunt u best ter preventie van pijn door artrose uw wervelkolom door een chiropractor laten controleren. Daarnaast is het gebruik van het wetenschappelijk effectief bewezen Glucosamine aan te raden, omdat dit de kwaliteit van uw kraakbeen kan verbeteren.

Osteoporose

Osteoporose of botontkalking is een natuurlijk verschijnsel, waardoor een versterkte afbraak van het botweefsel plaatsvindt. Mensen met osteoporose kunnen door een klein ongelukje een pols of een heup breken. Door iets op te tillen (een tas met boodschappen) of op een ongelukkige manier van een stoep af te stappen, kan zomaar een wervel breken met als gevolg dat de wervel inzakt (een compressiefractuur).
Kalkopname in de botten wordt door hormonen geregeld. Deze hormoonfunctie verandert bij vrouwen na de menopauze. Vandaar dat osteoporose vooral bij vrouwen boven de 50 jaar voorkomt. Minstens 800.000 Nederlanders worden geconfronteerd met osteoporose. Om de gevolgen van osteoporose te beperken is het essentieel dat deze ziekte vroegtijdig wordt onderkend.
Voor osteoporose geldt heel duidelijk: "voorkomen is beter dan breken". Hoewel verloren gegaan bot moeilijk kan worden hersteld, kan verder verlies van bot worden voorkomen en het nog overgebleven bot met medicijnen worden verstevigd. Chiropractoren hebben aangepaste technieken ter behandeling van patiënten met osteoporose.

Scoliose

vinger op wervelScoliose is een scheefgroei van de wervelkolom die een zijdelingse verkromming geeft. Het is een afwijking die zich meestal op jeugdige leeftijd openbaart. Wilt u weten of uw kind een scoliose heeft? Laat uw kind met bloot bovenlijf met de rug naar u toe staan en dan langzaam naar voren buigen. Kijk daarbij nauwkeurig naar het verloop van zijn ruggengraat en stand van de schouderbladen.
Ontstaat er een bocht dan is de kans groot dat uw kind inderdaad een scoliose heeft. U kunt de rug van uw kind door een chiropractor laten controleren.

De oorzaak kan liggen in afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. In 80% van de gevallen is de oorzaak van een scoliose echter onbekend, wat in de medische wereld een idiopathische scoliose genoemd word. Dit is één van de redenen waarom screening van de ruggengraat bij schoolkinderen belangrijk is. Scoliose geeft - zeker bij kinderen - op zich geen pijn, maar kan wel een vermindering van bijvoorbeeld de longwerking tot gevolg hebben. Op latere leeftijd is de kans op rugklachten bij een scoliose veel groter aangezien de rug altijd asymmetrisch belast wordt. Hoe eerder scoliose ontdekt en behandeld wordt, des te groter de kans op een succesvolle behandeling. Chiropractoren zijn in staat de meeste vormen van scoliose te behandelen, vooropgesteld dat de scoliose niet te vergevorderd is, de patiënt niet te oud is en de mate van de kromming niet te extreem is.
Op latere leeftijd is de scoliose blijvend maar door behandeling wordt wel de spierspanning verminderd, het functioneren verbeterd en verdwijnen veel aanverwante klachten.