Vraag en antwoord

Voor welke klachten is chiropractie geschikt?

Chiropractie is zeer geschikt voor het behandelen van onder meer rug-, schouder-, nek- en hoofdpijnklachten en sportblessures. Het helpt doorgaans pijn en stijfheid door bijvoorbeeld artrose (slijtage) te verminderen en er worden goede resultaten geboekt bij huilbaby's. 
Een bezoek brengen aan een chiropractor kan zonder verwijsbrief van de huisarts en wordt door de meeste (aanvullende) verzekeringen vergoed.

Bottenkraker?

Chiropractie is behoorlijk in opkomst, maar veel mensen zijn toch nog angstig en denken bij een chiropractor aan een bottenkraker. Bij een behandeling kan er inderdaad een soort klik- of knakgeluid gehoord worden. Dat komt door een snelle manipulatie van een gewricht, waardoor in het gewricht een gasbelletje wordt gevormd. Wanneer de druk wegvalt, verdwijnt het gasbelletje met een ongevaarlijke klik.

Wordt een chiropractische behandeling vergoed?

Bijna alle zorgverzekeraars hebben chiropractie in hun (aanvullende) pakket opgenomen. De Friesland Zorgverzekeraar vergoedt chiropractieconsulten ook wanneer u aanvullend verzekerd bent. Verder loopt de hoogte van de vergoedingen sterk uiteen. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden of kijk op www.chiropractievergoeding.nl.

Is een verwijzing van de huisarts nodig?

Een verwijzing van de huisarts is meestal niet nodig. Het is echter verstandig u hierover door uw verzekeringsmaatschappij te laten informeren alvorens een afspraak te maken.

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Er zijn enkele verschillen aan te wijzen: Een chiropractor heeft een voltijdse vijfjarige universitaire studie voltooid. Hij mag en kan zelf een diagnose vaststellen. Hij is opgeleid om zelf röntgenfoto's te maken en te beoordelen. Bij de behandeling maakt hij gebruik van snelle, korte correcties en diverse andere technieken. Een chiropractor zal bij elke klacht naar het gehele lichaam kijken en niet alleen het pijngebied behandelen. Een manuele therapeut heeft een vierjarige HBO opleiding tot fysiotherapeut voltooid en daarna een deeltijdse studie tot manueel therapeut. Hij mag alleen op verwijzing van een huisarts of specialist behandelen. Hij maakt gebruik van drukcorrecties en daarnaast fysiotherapeutische behandelmethoden. Zo zal de manueel therapeut vooral dat gebied behandelen dat klachten geeft, terwijl de chiropractor naar het hele lichaam kijkt.

Kan ik ook behandeld worden als ik zwanger ben?

Ja. Van de eerste tot en met de laatste dag van de zwangerschap. Chiropractoren kunnen u van onnodige pijnen verlossen d.m.v. specifieke behandeltechnieken. Het behandelen van zwangere vrouwen en baby´s is een specialisatie binnen de chiropractie.

Is het zinvol om de wervelkolom te laten controleren ter preventie van klachten?

Ja. In de meeste gevallen bouwen problemen zich langzaam op. Als het lichaam de problemen niet meer kan opvangen ontstaan er klachten. Het lijkt dan alsof die er opeens zijn, maar het lichaam geeft alleen de grens aan. Met preventieve controle kunnen aankomende problemen in veel gevallen tijdig ontdekt en hersteld worden, hetgeen in een later stadium klachten voorkomt. Voorkomen is beter dan genezen. Ook bij kinderen.

Is de behandeling pijnlijk?

Nee. De correcties van de wervelkolom zijn normaal gesproken niet pijnlijk. De behandeling kan wel eens vervelend zijn als de klachten zeer acuut zijn. Ook de behandeling van de betreffende spieren kan dan vervelend zijn. Als het pijnlijk is moet de patiënt dit altijd melden. De chiropractor kan dan besluiten om de behandeling aan te passen.

Hoeveel behandelingen heb je nodig?

Het aantal behandelingen dat nodig is wisselt per patiënt en is afhankelijk van verschillende factoren, o.a. leeftijd, fysieke gesteldheid, aard van de klacht en duur van de klacht. In het algemeen moet er binnen de eerste vijf behandelingen wel een duidelijke verandering optreden. Daarna wordt opnieuw geëvalueerd hoe lang en hoe vaak behandeling nodig is. Zodra het beter gaat wordt de behandelfrequentie afgebouwd.

Mag ik gewoon alles doen en sporten na een behandeling?

We raden u aan het na de behandeling ongeveer 24 uur rustig aan te doen en veel water te drinken. Het lichaam is immers bezig met het verwerken van de behandeling, dat neemt even tijd. Vermijd: sporten, buk-, draai-, en strekbewegingen (b.v. stofzuigen, ramen lappen, vegen) en zware boodschappen dragen. Mocht u nog vragen hebben over bepaalde bewegingen, sporten, hobby's etc. dan kunt u deze altijd met de chiropractor doornemen.

Wat betekent chiropractie?

Het woord is afgeleid van de Griekse woorden cheir en prattein, die respectievelijk hand en beoefenen betekenen. Chiropractie betekent met andere woorden, met de hand uitvoeren.

Waardoor wordt het "krakende" geluid tijdens de correctie door veroorzaakt?

Het "krakende" geluid wordt veroorzaakt door een drukverschil in de gewrichtsvloeistof wanneer een gewricht in beweging wordt gezet. Er ontstaat een onderdruk in het gewricht. Dit gebeurt soms ook spontaan, bijvoorbeeld in het kniegewricht of in de voeten. Hetzelfde effect treedt op wanneer een kurk van een champagnefles wordt getrokken.